רופאי עיניים ואופטומטריסטים ממליצים לילדים לעבור מבחן ראייה מקיף ראשון לפני הכניסה לכיתה א', גם אם הם אינם חווים תסמינים ואינם מראים סימנים חיצוניים בעיות ראייה. ילדים עשויים שלא להתלונן על ראייה לקויה, אבל בגילאים כל כך צעירים, לא תמיד הם מבינים שהם לא רואים טוב מרחוק או מקרוב, או שהם רואים בעין אחת פחות טוב בהשוואה לראייה בעין השנייה.
זוהי דוגמה לכך שחובה להתחיל לעבור בדיקות עיניים מקיפות כילד צעיר ולהמשיך לאורך כל הדרך עד לבית הספר ועד לבגרות, גם אם אינכם חווים תסמינים חזותיים שליליים. דוגמה נוספת היא אדם שיש לו גלאוקומה. ייתכן שלגלאוקומה אין תסמינים עד שהראייה כבר אובדת, אבל ניתן לאבחן את המחלה בשלבים הניתנים לניהול רק באמצעות מבחן ראייה מקיף.
בדיקת עיניים קבועה מונעת מצבים בריאותיים חמורים ומסוכנים. שימו לב:
בדיקת עיניים לאבחון סוכרת
אלפי אנשים בישראל סובלים מסוכרת אך אינם יודעים זאת. כשהמחלה אינה מטופלת, היא עלולה בסופו של דבר לגרום לעיוורון, לגרום לאובדן איבר, או ברוב המקרים החמורים, להוביל למוות.
קל לפספס את הסימפטומים השקטים; עם זאת, כמות קטנה של דימום על הרשתית ייקלט במהלך מבחן ראייה. כאשר כלי הדם באזור המרכזי של הרשתית (המקולה) נפגעים, המצב נקרא 'מקולופתיה סוכרתית', מצב שנחשב לאחד הגורמים השכיחים ביותר לאובדן הראייה.
גידולי מוח
איתור מוקדם של גידול מוחי יכול להיות עניין של חיים ומוות, ואנשים רבים מאבדים את חייהם כתוצאה מגידול מוחי מדי שנה. אופטומטריסט או רופא עיניים מבצע מבחן ראייה כדי לעקוב אחר הרחבת אישונים חריגה וצבע עצב הראייה.
בדיקת אבחון שדות חזותיים יכולה לסייע באבחון גידול מוחי, ובדיקה זו זמינה כיום בשיטות אופטומטריה. אם משהו נראה יוצא דופן, הנבדק מקבל הפנייה מידית לנוירולוג.
מחלת לב
מחלות לב וכלי דם הן הסיבות העיקריות למוות בישראל. רופא עיניים או אופטומטריסט מזהים במהלך מבחן ראייה טבעת לבנה מסביב לקרנית (המשטח הצלול של העין), מה שיכול להיות אינדיקטור לכולסטרול גבוה בדם, תורם שכיח למחלת לב כלילית, התקף לב או שבץ.
טרשת נפוצה
תוחלת החיים הממוצעת של אנשים עם טרשת נפוצה נמוכה בכחמש עד עשר שנים מהממוצע. המחלה עלולה לגרום לנפיחות של עצב הראייה, היוצרת פגם ספציפי בשדה הראייה הנקרא 'סקוטומה'. מצב זה ניתן לזיהוי עם מבחן ראייה שגרתי.
חשיבות הקפדה על מבחן ראייה בתדירות קבועה
כל מי שמתחיל לחוות אתגרים עם הראייה שלו, בין אם במחשב, בקריאת ספרים, או ראייה ברורה של שלטי רחוב, חייב לעבור בדיקת עיניים. מבוגר ללא בעיית ראייה צריך לעבור בדיקת עיניים מקיפה כל שנתיים בין אם יש לו או אין לו תסמינים חזותיים. מבוגרים המרכיבים משקפיים או עדשות מגע או שיש להם הפרעת עיניים צריכים לעבור מבחן ראייה מדי שנה.
אנשים שסובלים מבעיות מערכתיות שעלולות להשפיע על בריאות העיניים, כמו סוכרת, מחלה דלקתית או אפילו יתר לחץ דם בלתי נשלט, צריכים לעבור בדיקת עיניים מדי שנה. לפעמים חולי סוכרת צריכים לעבור בדיקת עיניים לעתים קרובות יותר מפעם בשנה, אולי פעמיים או שלוש בשנה, בהתאם ליכולתם לשלוט ברמות הסוכר בדם.
אילו סוגי בדיקות כוללת בדיקת עיניים מקיפה?
מבחן ראייה מקיף מורכב מבדיקות רבות ושונות. הצעד הראשון הוא סקירה יסודית של ההיסטוריה הרפואית. בהמשך יש להבין מהם התסמינים העיקריים שהובילו את הנבדק לבדיקת עיניים. בהמשך יש לבצע בדיקות שקובעות את חדות הראייה, בבדיקות אלו, הנבדק מתבקש לקרוא אותיות, מספרים וסימנים מלוח שנמצא על הקיר, כדי לבדוק את איכות הראייה שלו מרחוק.
הבדיקה השנייה כוללת קריאת משפטים על גיליון נייר, כדי לבדוק את יכולת הראייה מקרוב. שתי הבדיקות מבוצעות לנבדקים עם ובלי משקפיים או עדשות מגע.
בשלב הבא מתחיל החלק האובייקטיבי של מבחן ראייה, כאשר רופא העיניים או האופטומטריסט מבצעים בדיקות שאינן תלויות בתגובות המטופל. לדוגמה, מתבצעת בחינת הרשתית, תנועות שרירי העין, אישונים, ותנועתיות העיניים.
מהלך בדיקת בריאות העיניים
בדיקה זו מבוצעת באמצעות ביו מיקרוסקופ, מכשיר עם עדשות ואורות בהירים מאוד שהרופא מביט דרכם על מנת לראות את החלק הקדמי, האמצעי והאחורי של העין. במידת הצורך, הרופא עשוי לטפטף טיפות לעינו של המטופל כדי להרחיב את האישונים, מה שמאפשר לרופא עיניים להעריך עוד יותר לא רק את החלק המרכזי של הרשתית אלא גם את האזור ההיקפי.
לבסוף, הרופא יציע הערכה ותוכנית המבוססת על ממצאיו. לדוגמה, ייתכן שהוא ימליץ על הרכבת משקפיים, או חזרה לבדיקות מעקב וטיפול. בחלק מהמקרים, רופא עיניים מאבחן סימנים מוקדמים של גלאוקומה או ניוון מקולרי או קטרקט, ובמקרים אלו הוא מיידע את הנבדק על הממצאים וממליץ על המשך טיפול אצל מומחים.
אולי יעניין אתכם גם –