הדרכת הורים – מה בעצם עוברים שם ולמי זה מתאים?
הדרכת הורים היא תהליך ייעוץ להענקת כלים להורים להתמודדות עם סיטואציות ומצבים שונים. בואו לשמוע קצת על התהליך, למי זה מתאים ואיך
הדרכת הורים זה השם לתהליך הייעוצי בו ההורים עוברים הדרכות להתנהלות נכונה מול הילדים בלי קשר לגיל הילדים. הרעיון של הדרכת הורים הוא שההורים מכירים הכי טוב את הילדים ולכן שינוי בגישה או בצורת החינוך שלהם תוכל להיות הרבה יותר אפקטיבית מהתערבות של איש טיפול חיצוני (כמובן הכול תלוי בסוג וחומרת המצב בו ההורים מבקשים לטפל).
הדרכת הורים – מתי צריך לפנות לייעוץ?
יש כמה סיבות להגיע להדרכת הורים אבל בעיקרון בכל מצב בוא אתם מרגישים שלילד יש קושי מסוים, או שיש קושי עם ההתנהלות בתוך הבית ואתם לא מצליחים להגיב או להתמודד נכון מול הילדים.
הדרכת הורים יכולה להיות מאוד אפקטיבית ולתת להורים כלים להתמודדות נכונה, מומלץ בעיקר לגשת להדרכה במקרים כמו הבאים:
- מקרים בהם הילדים מראים תסכול או רגשות מוקצנים.
- מקרים בהם יש התנהגות אלימה או אגרסיבית מצב הילדים.
- מקרים בהם יש ילדים עם צרכים מיוחדים כלשהם.
- מקרים בהם יש קצר ובעיות בתקשורת בתוך המשפחה.
- כדי לקבל כלים להציג נכון ולעזור לילדים להתמודד בזמן תהליכי גירושים.
- במקרים בהם הילד מגיב בצורה שלילית או קשה ללידה של אח\ות קטנ\ה.
- במקרים בהם לילד יש קשיי הסתגלות בחברה.
- במקרים של חוסר מוכנות ויכולות רגשיות של ההורים להתמודד עם מצבים שונים.
- במקרים בהם יש מריבות בין ההורים שמשפיעות על הילדים.
כמובן שאלו רק דוגמאות לצורך ההסברה וניתן לפנות להדרכת הורים על כל סוג של קושי שיכול ועלול לעלות לאורך הדרך.
איך לדעת לבחור ביועץ או המטפל הנכון?
יש שני מרכיבים מרכזיים בתהליך של בחירת איש המקצוע המתאים, היכולות המקצועיות של איש המקצוע והחיבור שלכם אליו. כמובן שיש לשים דגש גדול על ההכשרות והניסיון של איש המקצוע, באיזה שיטות הוא עובד, מה ההתמקצעות שלו, כמה ניסיון יש לו, האם יש לו המלצות וכו' אבל אסור לזלזל בחיבור שלכם אליו. בשביל לעבור תהליך מלא ונכון אתם צריכים להרגיש בנוח עם איש המקצוע שעובד מולכם ואתם צריכים להיות מסוגלים לסמוך עליו.
כמו בכל סוג של טיפול או ייעוץ כנראה שגם פה תצטרכו להעביר על עצמכם ביקורת, לפתוח נושאים קשים וכואבים ולהתמודד מול רגשות לא נעימים ואפילו קשים שעולים בעבות כך, לכן מאוד חשוב שתמצאו מישהו שתוכלו להתחבר אליו ולהרגיש בנוח לשתף בדברים בצורה פתוחה וכנה.
המלצות להדרכת הורים לפי מקרים ספציפיים
- ילדים על הספקטרום – במקרים של ילדים על הספקטרום מומלץ לפנות להדרכת הורים בשיטת ABA שהיה שיטה המתמקדת בשינוי התנהגותי בעזרת שינוי הסביבה, השיטה מוטעמת בעיקר לעבודה עם ילדים על הספקטרום.
- הורים שסובלים מחרדות – במקרים רבים בהם ההורים סובלים מחרדות קשות, או במקרים בהם ההורים סובלים מבעיות רגשיות רוב העבודה תהיה על הגישה של ההורים עצמם ופחות על הילדים.
- ילדים עם אבחנות – כאשר ילד עם קושי כלשהו קביל אבחון מקצועי, בין אם הבעיה התפתחותית או רגשית, מומלץ להתייעץ עם המאבחן לקבל הדרכת הורים מותאמת בדגש על אותם צרכים ספציפיים.
אהבתם את המאמר? בטח תאהבו גם –